„Avionul Apocalipsei” a ajuns în Europa. Cum arată aeronava care poate distruge o țară în câteva secunde VIDEO

de: Cătălina Burghelea
02 03. 2023

„Avionul Apocalipsei” a ajuns în Europa. Aeronava americană se află în Islanda, a anunțat Comandamentul European al Forțelor Armate ale Statelor Unite (USEUCOM). E-6B Mercury este un aparat de control strategic și de comunicații, precum și un punct de comandă al Marinei SUA.

Unde a aterizat „Avionul Apocalipsei”

„O aeronavă E-6B Mercury a Marinei SUA, aparținând Comandamentului Strategic al US Wing One, a sosit recent în Islanda, în timp ce efectua operațiuni în zona de responsabilitate a USEUCOM. Echipajul s-a întâlnit cu ambasadorul SUA în Islanda, Carrin Patman, cu alți diplomați și lideri militari”, au transmis oficialii americani.

Aeronava E-6B Mercury este folosită pentru comunicarea cu submarinele nucleare strategice, care servesc ca purtătoare de rachete balistice intercontinentale (clasa Ohio). Fiecare navă poate avea la bord până la 24 de rachete Trident II D5, capabile să transporte focoase de distrugere în masă.

E-6B Mercury este mai rapid decât o explozie nucleară

„Avionul Apocalipsei” este echipat cu o tehnologie specială datorită căreia poate rezista impulsurilor electromagnetice ale unei bombe nucleare. În plus, varianta militară a unui Boeing 707 este capabilă să zboare la o altitudine de până la 12,8 kilometri, iar raza sa de acțiune practică este de 11.760 de km. Potrivit CNN, aeronava americanilor e mai rapidă decât o explozie nucleară şi poate rezista unei ploi de asteroizi. Citește și Un avion care a survolat România, cel mai urmărit din lume. De ce a trezit interesul oamenilor

Are rol de apărare și poate rămâne două zile în aer

În cazul unui scenariu apocaliptic, E-6B Mercury are rolul de a-i ține pe cei mai importanți lideri ai țării în siguranţă (preşedintele SUA, secretarul Apărării, dar şi alți oficiali guvernamentali cheie). Centrul de comandă al avionului poate funcţiona din aer ca unul de la sol. Mai mult, aeronava are capacitatea de a rămâne două zile în aer și comunica ordine sau mesaje cu submarinele fără să aterizeze.

Ofițerii armatei nordamericane susțin că „avionul Apocalipsei” are suficientă tehnică la bord încât președintele Statelor Unite ar putea declanșa un atac nuclear în timpul zborului.

„Dacă toate persoanele din centrele de comandă de la sol sunt moarte, putem declanșa un atac nuclear noi de la bord”, a spus un militar american.